Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

bie - (geweldig)

Etymologische (standaard)werken

M. Philippa, F. Debrabandere, A. Quak, T. Schoonheim en N. van der Sijs (2003-2009) Etymologisch Woordenboek van het Nederlands, Amsterdam

bie bn. ‘geweldig’
Nnl. niet zo bie ‘niet zo speciaal (gezegd van een tuinplant)’ [1970; WNT Aanv.], ik vond het niet zo bie ‘ik vond het niet bijzonder’ [1976; WNT Aanv.].
Ook vaak in de uitdrukking bie zijn, zich bie voelen ‘zich goed voelen’. Vermoedelijk gaat het om een verkorting van biezonder, dus ik voel me niet zo bie voor ik voel me niet zo bijzonder (goed), zie → bijzonder. Een andere (minder waarschijnlijke) mogelijkheid is dat het gaat om een dialectvariant van het voorzetsel → bij 1 ‘nabij, aanwezig’ in uitdrukkingen als hij is nog niet bij ‘hij is nog niet bijgekomen’ of Ah waer ick weer gesont, ah waer ick weder by! ‘ach, was ik maar weer gezond, ach, was ik maar weer erbij / op de been / beter’ [1662; WNT].

EWN: bie bn. 'geweldig' (1970)
ANTEDATERING: De stemming was ... niet bi [1934; Echo, 15/1, 170]
[J. Luif (2010-2018), 'Oudere dateringen van woorden uit het EWN', in: Trefwoord (bewerkt)]

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal