Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

bibertje - (slokje drank)

Dialectwoordenboeken en woordenboeken van variëteiten van het Nederlands

F. Debrabandere (2010), Brabants etymologisch woordenboek: de herkomst van de woordenschat van Antwerpen, Brussel, Noord-Brabant en Vlaams-Brabant, Zwolle

biberken, zn. dim.: slokje. Bij Vnnl. biberen ‘drinken’ (Kiliaan) < Lat. bibere ‘drinken’.

Thematische woordenboeken

E. Sanders (1997), Borrelwoordenboek: 750 volksnamen voor onze glazen boterham, Den Haag

bibertje In de vorm bibertje in 1836 door J.H. Hoeufft in Breda opgetekend voor een ‘slokje drank’. Hoeufft, indertijd een vermaard dichter en letterkundige, stelde een standaardwerk samen over het dialect van Breda. Hij geeft als voorbeeldzin: ‘Hij neemt dagelijks wel een biberken, doch is daarom niet aan den drank.’ Biberken gaat terug op het Latijnse bibere ‘drinken’. Van hetzelfde Latijnse woord zijn afgeleid bibaceren voor ‘onder boertige gesprekken veel drinken’, het Franse biberonneur, biberon voor een mannelijke en biberonneuse, biberonne voor een vrouwelijk dronkelap, en biberonner ‘zuipen’. Het Duits kent bibern, biberln voor ‘drinken’, het Engels bibber voor ‘dronkaard’.

[Hoeufft 64; Wschat 77]

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal