Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

besjoechelen - (bedotten)

Etymologische (standaard)werken

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

besjoechelen, besjoemelen [bedotten] {besjoemelen 1924, besjoechelen na 1950} < hoogduits beschummeln, via rotwelsch beschunden [bedriegen] < zigeunertaal schin(d)av [schijten].

Thematische woordenboeken

J. van de Kamp en J. van der Wijk (2006), Koosjer Nederlands: Joodse woorden in de Nederlandse taal, Amsterdam; inclusief ongepubliceerde aanvullingen door de auteurs

besjoegelen, besjoechelen, besjoefelen: voor de gek houden, bedotten | < sjoeg: gek < Jidd. mesjoege? Van Dale behandelt ‘besjoechelen’ en ‘besjoemelen’ samen als varianten van één woord. Nu wordt het Duitse ‘beschummeln’ (bedriegen) door Kluge ook als een ‘joods’ woord gezien, met een omstreden afkomst (van ‘schummeln’: handelen, of van Nederduits ‘schummeln’: schrobben, snel heen- en weerbewegen). Een andere afleiding vinden we bij Van der Sijs (1996:398), nl. < Rotwelsch beschunden: bedriegen < beschundlen: beschijten < Zig. chin(d)av: schijten.

— Chaim heeft er vaak over gedacht en aldoor komt hij tot de conclusie dat het zijn goed recht is wanneer hij Abraham af en toe eens besjoegelt. Zo iets is geen bedriegen, zulke kleinigheden. (ELISABETH AUGUSTIN, 1938)
— Hoewel - ook de journalisten zijn niet meer je datte. Mijnheer van Dok, da’s de enige nog van de ouwe garde. Brutaal en bij-de-tijd. ’t Was altijd een lust om ‘m te besjoefelen, en als je ‘m ’n tip gaf, kon je van z’n zwijgen op aan - en van z’n kistje sigaren. Maar die jonge jongens zijn te braaf. je kan ze in de fladder laten schijven wat je wil, en ze hebben nog respect voor je óók, de stumperds. (PIET BAKKER, 1952)

N. van der Sijs (2005), Groot Leenwoordenboek

besjoechelen (Duits beschummeln)
besjoemelen (Duits beschummeln)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal