Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

befgajes - (leden van de rechterlijke macht)

Etymologische (standaard)werken

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

befgajes [leden van de rechterlijke macht] {na 1950} van bef1 (omdat rechters beffen dragen) + gajes.

Thematische woordenboeken

E. Sanders (2009), Van Dale Modern Bargoens woordenboek, Utrecht

befgajes rechterlijke macht. In 1906 voor het eerst opgenomen in een Bargoense woordenlijst, De Boeventaal van Köster Henke. Köster Henke vermeldt het in de vorm gebeft gajes voor ‘Heren van ’t Gerecht’. Zie verder bij gajes.
— ‘Stommerik! seit ’t gebeft gajes.’ ¶ Is. Querido, Van Nes en Zeedijk (1915), p. 361. De schrijver verklaart de betekenis in een voetnoot.
— Duifje de Brander was [...] een juweel in de rechtszaal, bestand tegen de listen van de linkste officier, koud-onverschillig als het befgajes haar afblafte, honend wanneer zij met vervolging wegens meineed werd bedreigd. ¶ Piet Bakker, Kidnap (1952), p. 72. De schrijver verklaart de betekenis in een woordenlijst. De schrijver verklaart de betekenis in een woordenlijst.
— ‘De kraker [inbreker] die die man morgen als advocaat heeft kan z’n pik wel natmaken. Zo’n man is toch de volgende dag niet capabel om tegen het gebefte gajes te lullen, zeg nou zelf?’ ¶ M. van Amerongen, De roerige wereld van Pistolen Paul (1968), p. 57. De schrijver verklaart de betekenis in een woordenlijst.

H. Beem (1975), Resten van een taal: woordenboekje van het Nederlandse Jiddisch, Assen

bef-gajes, leden van de rechterlijke macht; alleen barg; samenstelling van ndl. bef en gajes z.a.

H. Beem (1974), Uit Mokum en de mediene: Joodse woorden in Nederlandse omgeving, Assen

befgajes barg. leden van de rechterlijke macht; zie gajes I.

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal