Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

becquerel - (eenheid van radioactiviteit)

Etymologische (standaard)werken

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

becquerel [eenheid van radioactiviteit] {1901-1925} genoemd naar de Franse familie Becquerel, waarvan vier generaties zich met de fysica bezighielden.

Thematische woordenboeken

T. Beijer en C.G.L. Apeldoorn (1996), Woordenboek van medische eponiemen, Houten

becquerel (Bq): eenheid van radioactiviteit: 1 curie = 37 ×109 Bq = 37 GBq; becquerelstralen, gammastralen.
Antoine Henri Becquerel (1852-1908), fysicus te Parijs, was een telg uit een familie van natuurkundigen. Zijn grootvader Antoine César Becquerel (1788-1878) en zijn vader Alexandre Edmond Becquerel (1820-’91) waren hoogleraar aan het Musée d’Histoire Naturelle te Parijs. Op de leeftijd van 37 jaar werd Antoine Henri lid van de Académie des Sciences. Hij volgde in 1892 zijn vader op als hoogleraar aan het Musée d’Histoire Naturelle. Drie jaren later kreeg hij eveneens een leerstoel aan de École Polytechnique. Tijdens deze jaren aan de polytechnische school ontdekte hij in 1896 de radioactiviteit van uranium. De overlevering wil dat Becquerel de radioactiviteit bij toeval ontdekte, namelijk toen hij een fotografische plaat ontwikkelde waarop wat korrels uranium gelegen hadden. Waarom hij een ingepakte plaat, waarop dus niets opgenomen kon zijn, toch ontwikkelde, is niet duidelijk (Franssen). Dat de plaat toch belicht was, was volgens Becquerel te danken aan bepaalde stralen. Deze werden aanvankelijk naar hem Becquerelstralen genoemd.
Nadat in 1896 zijn Sur les radiations verschenen was, vatte hij zeven jaar later zijn onderzoekingen naar de radioactieve straling samen in zijn werk Recherches sur une Propriété Nouvelle de la Matière (1903). Voor dit onderzoek kreeg hij datzelfde jaar, samen met het echtpaar Curie, de Nobelprijs voor natuurkunde.
De eenheid becquerel kreeg vooral naamsbekendheid na de brand in de kerncentrale in het Russische Tsjernobyl op 26 april 1986. Dit ongeluk bracht zeker 100 miljoen × 37 miljard Bq in het milieu. Allerlei voedingsmiddelen werden radioactief besmet; de graad van besmetting druk men uit in becquerel per kilogram (Bq/kg).
Twee jaar later mat men in onze streken bijvoorbeeld bij bospaddestoelen nog 1500 Bq/kg. Bij lammeren die besmet gras hadden gegeten kon deze waarde oplopen tot 4000 Bq/kg, bijna zeven maal hoger dan voor voedingsmiddelen toegestaan (Van Maanen).

E. Sanders (1993), Eponiemenwoordenboek: Woorden die teruggaan op historische personen, Amsterdam

becquerel, eenheid van (kern)activiteit, naar de Franse familie Becquerel, waarvan vier generaties zich met fysica bezighielden;
Dateringen of neologismen

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

becquerel eenheid van radioactiviteit 1906 [WP]

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal