Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

bartering - (ruilhandel)

Thematische woordenboeken

L. Koenen, R. Smits (1992), Peptalk, De Engelse woordenschat van het Nederlands

bartering [ba:hturing] ruilhandel: handel waarbij de betaling geschiedt in natura.

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

bartering (← Eng.), (het bedrijven van) ruilhandel. De praktijk zelf bestaat natuurlijk al eeuwenlang, maar werd in een modern jasje gestoken. De term onstond ooit in Zwitserland. In de Verenigde Staten heeft bartering een hoge vlucht genomen. Het komt er in de meest zakelijke kringen voor: van advocaten die hun diensten ruilen voor fax- of computerapparatuur tot accountants en copywriters die werk voor elkaar doen.

Het eeuwenoude principe van zes kippen en twintig meter lijnwaad voor een melkkoe is weliswaar hetzelfde gebleven, maar ‘bartering’ (to barter betekent ruilen, sjacheren) is een uiterst verfijnde en uitgekiende vorm van meerhoeksruilhandel die volledig gecomputeriseerd is. (Knack, 23/09/87)
Bartering wordt het genoemd, kunstenaars die hun rekeningen bij de tandarts, de advocaat of de kleermaker betalen met hun eigen werk. (HP/De Tijd, 04/07/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal