Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

banencheck - (cheque voor tijdelijke werkervaring)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

banencheck, cheque waarmee een werkloze door een werkgever betaald wordt voor de tijdelijke werkervaring die hij of zij in het bedrijf heeft opgedaan.

Langdurig werklozen in Leeuwarden zijn proefkonijn. Vijftig van hen krijgen de kans om een werkgever ervan te overtuigen dat het een goede zaak is om hen in dienst te nemen omdat ze zichzelf èn een loonkostensubsidie van achttienduizend gulden meebrengen in de vorm van een ‘banencheque’. De subsidiehoogte komt overeen met de helft van de jaarlijkse loonkosten van een minimumloner. De gemeente Leeuwarden en het arbeidsbureau testen zo in de praktijk de waarde van een voorstel van de Brit Dennis Snower. Deze econoom verwacht van de banenchecks een dubbel effect. Ze geven langdurig werklozen de kans om bestaande banen weg te kapen voor de neus van anderen, een herverdeling van de werkloosheid. Die verdringing neemt Snower voor lief. Het evenwicht tussen langdurig en minder langdurige werklozen wordt hersteld, zegt hij. Het echte voordeel van de banencheques zit in het andere effect. Ze zorgen, verwacht Snower, voor veel nieuw werk dat er eerder niet was. De klap op de vuurpijl is dat alles gratis kan worden gerealiseerd. (Elsevier, 16/12/95)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal