Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

bandana - (kleurige doek)

Dialectwoordenboeken en woordenboeken van variëteiten van het Nederlands

G.J. van Wyk (2003), Etimologiewoordeboek van Afrikaans, Stellenbosch

bandana s.nw.
Groot, gekleurde sakdoekagtige lap van sy of katoen, gewoonlik om die nek of oor die kop gedra.
Uit Eng. bandanna (20ste eeu).
Eng. bandanna wsk. uit Port. uit Hindi.
Fr. bandana.

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

bandana (← Eng. ← Hindi bandhnu), bontbedrukte katoenen zakdoek in zeeroverstijl, ongeveer 40 bij 40 cm. groot; meestal rond de hals gedragen. Sinds begin jaren negentig. Vooral populair bij liefhebbers van gabberhouse*, maar ook in de filmwereld gebruikelijk (Johnny Depp).

Zijn lange, deels geblondeerde haar wordt uit zijn ogen gehouden door een oranje ‘bandana’. (Jan Kuitenbrouwer: Lijfstijl, 1990)
De bandana die hij rond zijn hoofd gedrapeerd heeft en aan de andere kant aan zijn gitaar heeft vastgesnoerd, blijft maar in de weg zitten. (WATT (popblad), oktober 1993)
Mompelend week de zee van beroemdheid uiteen voor een kale zwarte jongen met een kille oogopslag en een geenszins indrukwekkend postuur, de bandana op het voorhoofd vastgeknoopt. (HP/De Tijd, 11/10/96)
Dat dansen is op dit moment zijn ‘trade-mark’. Vroeger was het goud en bont, er was een tijd die befaamde bandana rond zijn hoofd, auto’s en kleding vormden een periode en nu is het dus het dansje geworden. (Nieuwe Revu, 11/09/96)
Op een verhoogd platform vooraan staat Mike energiek te springen, zijn dreadlocks half verborgen onder een bandana. (Flair, 12/11/96)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal