Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

ayahuasca - (geestverruimende Zuid-Amerikaanse drug)

Dateringen of neologismen

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

ayahuasca geestverruimende Zuid-Amerikaanse drug 1994 [De Coster 1999] <Spaans

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

ayahuasca (Indianentaal voor ‘klimplant van de ziel’), bittere drank, gewonnen uit een Zuid-Amerikaanse klimplant, met een sterk hallucinerende werking. Begin jaren negentig in Nederland populair geworden.

Ayahuasca wordt al vele duizenden jaren door Indiaanse stammen in Zuid-Amerika gebruikt. Er zijn vijf toepassingen: het dient als geestelijk inwijdingsmiddel, als geneesmiddel, om helderziendheid op te wekken, om astrale reizen te maken en ter ontspanning. Er zijn diverse manieren om ayahuasca te bereiden die, naar gezegd wordt, verschillende uitwerkingen hebben. (Gerben Hellinga en Hans Plomp: Uit je bol, 1994)
Het regelmatig drinken van ayahuasca heeft geleid tot spectaculaire genezingen van tumoren en andere organische aandoeningen. (Pan Forum, januari 1997)
Een van de stoffen die momenteel zeer in de belangstelling staan is de drank ayahuasca. Het wordt gemaakt van een liaan en de bladeren van een struik, allebei afkomstig uit het Amazonegebied. ‘Curandero’ don Juan uit Peru werkt vanaf zijn dertiende met ayahuasca. (HP/De Tijd, 31/01/97)
Zo wordt uitgebreid aandacht besteed aan een drankje dat vanuit de Braziliaanse jungle de stad heeft veroverd: ayahuasca. (NRC Handelsblad, 08/08/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal