Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

atropine - (vergiftig alkaloïde)

Etymologische (standaard)werken

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

atropine [vergiftig alkaloïde] {1856} gevormd van atropa, de modern lat. naam van de nachtschade, afgeleid van grieks Atropos [één van de schikgodinnen].

Thematische woordenboeken

T. Beijer en C.G.L. Apeldoorn (1996), Woordenboek van medische eponiemen, Houten

atropine: anticholinergicum uit de groep der belladonna-alkaloïden. Volgens de Griekse mythologie beslisten de drie schikgodinnen Clotho, Lachesis en Atropos over leven en dood van de mensen. Clotho spon de levensdraad, Lachesis vlocht er goed en kwaad in en wanneer het tijd was om te sterven, knipte Atropos de draad af. De dood was onafwendbaar, zelfs Zeus kon niet meer ingrijpen.
Het dodelijke gif atropine komt voor in een aantal planten die tot de familie der Solanaceae (nachtschaden) behoren, met name in de wolfskers (Atropa belladonna), de doornappel (Datura stramonium) en het bilzekruid (Hyoscyamus niger). De Zweedse botanicus Carolus Linnaeus (1707-’78) noemde de giftige wolfskers naar de schikgodin Atropos. De toevoeging ‘belladonna’, wat ‘mooie vrouw’ betekent, is te danken aan het pupilverwijdende vermogen van atropine.

Dateringen of neologismen

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

atropine vergiftig alkaloïde 1856 [WNT]

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal