Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

atalanta - (admiraalvlinder, nummervlinder (Vanessa atalanta))

Etymologische (standaard)werken

M. Philippa, F. Debrabandere, A. Quak, T. Schoonheim en N. van der Sijs (2003-2009) Etymologisch Woordenboek van het Nederlands, Amsterdam

atalanta zn. ‘admiraalvlinder, nummervlinder (Vanessa atalanta)’
Nnl. atalanta [1767; WNT Supp].
Genoemd naar Atalante (Grieks Atalantḗ), jageres uit de Griekse mythologie.
Atalante wilde slechts degene huwen die haar in een wedloop zou verslaan. Hippomenes, die de uitdaging aannam, bracht op aanraden van Aphrodite drie gouden appels mee die hij met regelmatige tussenpozen liet vallen. Atalante kon de verleiding ze op te rapen niet weerstaan en verloor zo de wedstrijd. Wellicht zag de naamgever van de vlinder (een trekvlindersoort die grote afstanden kan afleggen) een analogie met deze mythische hardloopster, aangezien vlinders zich op hun tochten graag laten afleiden door de bloemen die ze op hun weg vinden.

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

atalanta [vlinder] {1767} genoemd naar Atalantè, in de Griekse mythologie bekend om haar hardlopen, vr. van atalantos [met dezelfde waarde (als een man)], van a-, dat een vereniging aanduidt + talanton (vgl. talent).

Dateringen of neologismen

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

atalanta vlinder 1767 [WNT]

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal