Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

assessment - (sollicitatieprocedure met praktijkoefeningen)

Thematische woordenboeken

N. van der Sijs (2005), Groot Leenwoordenboek

assessment (Engels assessment)

L. Koenen, R. Smits (1992), Peptalk, De Engelse woordenschat van het Nederlands

assessment [usesmunt] taxatie van de waarde van een bedrijf, zijn voorraden en vorderingen.

Dateringen of neologismen

F. Bakker, E. van Ruijsendaal, P. Uljé, D. van Zijderveld, Vindpunt.nl – elektronisch doorzoekbare Woordenlijst Overbodig Engels met Nederlandse tegenhangers, uitgebreide en verbeterde voortzetting van de boekuitgaven Funshoppen in het Nederlands (2009) en Op-en-Top Nederlands (2015)

assessment zn. Ontleend aan het Engels.
[onderw.] = toets, profieltoets; geschiktheidstest. De cursus wordt afgesloten met een toets. Vervolgens wordt een geschikheidstest afgenomen om te zien of je het vak wel aankan.
= gemakswinkel.

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

assessment sollicitatieprocedure met praktijkoefeningen 1988 [De Coster 1999] <Engels

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

assessment (← Eng. ‘beoordeling, inschatting’), sollicitatieprocedure waarbij de gegadigde voor een baan beoordeeld wordt op basis van praktijkoefeningen, tijdens welke hij de uitoefening van de betrekking waar het om gaat simuleert. Zo kan hij een verkoopgesprek moeten voeren, een productvergelijking moeten presenteren enz. Belangrijke Nederlandse bedrijven maken de laatste tijd gebruik van deze techniek bij het aanwerven van personeel voor hogere functies. Deze methode werd in de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld door het Amerikaanse leger. Vaak in samenstellingen als assessment-centre, -techniek, -methode.

De Assessment center-techniek, zoals het kunststukje in het jargon van de personeelswervers wordt genoemd, is vooral voor hogere functies in het bedrijfsleven in opmars. Volgens de voorstanders geeft het een beter beeld van iemands kunnen op leidinggevend en contactueel gebied dan de meer ingeburgerde selectietests. (De Volkskrant, 19/03/88)
Of het nu gaat om selectie of om beoordeling van potentieel, in beide gevallen gaat het om het voorspellen van toekomstig functioneren. De laatste jaren wordt daarvoor in Nederland met succes gebruik gemaakt van de zogenaamde Assessment-Centermethode. Deze methode stelt personeelsfunctionarissen en vooral ook managers in staat op betrouwbare en doeltreffende wijze te bepalen over welke capaciteiten en ontwikkelingsmogelijkheden sollicitanten en medewerkers beschikken. (Jansen en De Jongh: Assessment Centers. Een open boek, 1993)
Ook heeft Van Minden een boek geschreven om sollicitanten voor te bereiden op het ‘assessment center’, het bij selecteurs inmiddels zeer geliefde rollenspel waarin kandidaten ‘spelen’ dat ze al in hun nieuwe functie zitten en waarbij ze het daarbij behorende gedrag moeten laten zien. (Elsevier, 08/06/96)
Bij ‘assessment’ kan een kandidaat met overtuigend toneelspelen selecteurs op het verkeerde been zetten. (Elsevier, 01/03/97)
De Christelijke Hogeschool Noord-Nederland opent een ‘assessment center’ voor haar studenten. (Trouw, 04/04/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal