Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

asieltoerisme - (onder het mom van een asielaanvraag zijn verblijf in Nederland willen verlengen)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

asieltoerisme, onder het mom van een asielaanvraag zijn verblijf in Nederland willen verlengen; degenen die zich hieraan bezondigen, heten asieltoeristen*. Pejoratief. → -toerisme*.

‘We moeten de nieuwkomers zo snel mogelijk schiften. Er is sprake van asieltoerisme; laten we onze ogen daar niet voor sluiten. Er zitten hele en halve criminelen tussen, die zich kennelijk tot Nederland aangetrokken voelen.’ HP/De Tijd, 01/04/94)
Door middel van een centrale aanmelding wil het ministerie van Justitie een snelle schifting tot stand brengen tussen kansrijke en kansloze asielzoekers. ‘We willen meteen bij de entree van asielzoekers in Nederland het kaf van het koren scheiden. Hierdoor verwachten we “foreign shoppen” en asieltoerisme te kunnen tegengaan,’ zei directeur P. Nawijn van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) van het ministerie van Justitie vrijdag in Rijnsbergen. (De Volkskrant, 23/04/94)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal