Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

asielshoppen - (het in meer landen een visum aanvragen)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

asielshoppen, -winkelen, het aanvragen van asiel door vluchtelingen die al in andere landen werden uitgewezen; het in meerdere landen een visum aanvragen. Informeel en pejoratief.

De Benelux gaat op korte termijn met Duitsland overleggen over het eerder in werking treden van een deel van het Akkoord van Schengen. Het gaat daarbij om het tegengaan van het zogenaamde ‘asielshoppen’. Het moet volgens Tobback en Kosto op korte termijn onmogelijk worden dat een asielzoeker die in één van de vier landen is afgewezen, probeert alsnog asiel te krijgen in een van de andere landen. (De Morgen, 07/04/94)
Het asielwinkelen, dat in hoge mate voorkomt, moet bestreden worden. Veel mensen melden zich in dàt land waar ze denken de meeste kans te maken, wat iets anders is dan een angstige situatie ontvluchten en je melden zodra je je veilig weet. (HP/De Tijd, 22/04/94)
Met de invoering van het Verdrag komt in de zeven landen een gemeenschappelijk visum en kunnen asielzoekers nog maar in één van de zeven landen een visum aanvragen. Na toewijzing geldt het overal. De landen hopen op deze wijze het zogeheten asielwinkelen tegen te gaan. (Trouw, 23/12/94)
Het akkoord van Schengen is bedoeld om te voorkomen dat illegale vreemdelingen eindeloos in de lidstaten kunnen blijven rondzwerven, of gaan ‘asiel-shoppen’. (Nieuwe Revu, 03/12/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal