Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

aquaplaning - (glijden over nat oppervlak)

Etymologische (standaard)werken

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

aquaplaning [glijden over nat oppervlak] {na 1950} < engels aquaplaning, teg. deelw. van to aquaplane, van het zn. aquaplane [voertuig dat over water zweeft, glijdt], van latijn aqua [water] + planus [vlak] (vgl. planeren).

Thematische woordenboeken

N. van der Sijs (2005), Groot Leenwoordenboek

aquaplaning (Engels aquaplaning)

L. Koenen, R. Smits (1992), Peptalk, De Engelse woordenschat van het Nederlands

aqua planing [ekwu 'pleening] {water-schaving} gevreesd verschijnsel waarbij het profiel van de banden van een voertuig niet meer in staat is op de weg liggend (regen)water snel genoeg weg te laten vloeien, zodat het voertuig op een miniem laagje water komt te ‘drijven’ en daarom volkomen onbestuurbaar wordt. Speciaal gevaarlijk omdat aqua planing pas merkbaar wordt als je probeert te sturen, en dan is het te laat.

Dateringen of neologismen

F. Bakker, E. van Ruijsendaal, P. Uljé, D. van Zijderveld, Vindpunt.nl – elektronisch doorzoekbare Woordenlijst Overbodig Engels met Nederlandse tegenhangers, uitgebreide en verbeterde voortzetting van de boekuitgaven Funshoppen in het Nederlands (2009) en Op-en-Top Nederlands (2015)

aquaplanen ww. Ontleend aan het Engels.
= waterslippen, asfaltzeilen.

aquaplaning zn. Ontleend aan het Engels.
= waterslip, watergladheid, regengladheid, nattewegslip.

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

aquaplaning glijden over nat oppervlak 1968 [KWT] <Engels

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal