Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

apache - (lid van indiaanse volksstam)

Etymologische (standaard)werken

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

Apache [lid van indiaanse volksstam] {1732} < spaans apache, benaming die de Zuñi-indianen hun gaven: apache [vijand]; zij noemden zichzelf N'de [mensen].

J. de Vries (1971), Nederlands Etymologisch Woordenboek, Leiden

apache znw. m., ‘straatbandiet, lid van de onderwereld in Parijs en elders’, eig. de naam van een noordamer. Indianenstam, die berucht was door zijn ruwheid en wildheid. Men leidt de naam af uit de taal der Juma, waarin ‘krijgslieden’ apa-agwa-tsje heet, d.i. apa ‘mensen’ + agwa ‘oorlog’ + suffix tsje. (Lokotsch, Et. Wb. amer. Wörter Nr. 8).

Dialectwoordenboeken en woordenboeken van variëteiten van het Nederlands

F. Debrabandere (2010), Brabants etymologisch woordenboek: de herkomst van de woordenschat van Antwerpen, Brussel, Noord-Brabant en Vlaams-Brabant, Zwolle

apasj, zn.: slordig gekleed persoon, schoft. Fr. Apache ‘lid van de onderwereld in Parijs, straatbandiet’. De Apachen waren eigenlijk een Indiaanse volksstam in Texas en Arizona. Apache betekende ‘vijand’.

Thematische woordenboeken

M. De Coster (2007), Groot scheldwoordenboek: van apenkont tot zweefteef, Antwerpen

apache: (jeugdtaal, racistisch) Surinamer of Antilliaan. Jaren tachtig. Een Apache is een lid van een indianenstam in Noord-Mexico aan de Rio Grande del Norte. Begin twintigste eeuw gebruikt voor een soort straatrover in grote steden zoals Parijs. Wellicht voor het eerst gebruikt in 1902 door V. Moris, een redacteur van het Parijse dagblad Matin.

Een schok, hij dacht om te vallen ineens – daar zat zijn blanchisseuse, met twee andere vrouwen in een kring van ‘apaches’, van de ongunstigste individuen, die hij ooit gezien had. (Nieuwe Rotterdamsche Courant, 24/12/1909)
Er is mij iets vreeslijks overkomen! Stel je voor, toen ik je gisteren verliet, ben ik, vlak bij huis, in de Avenue Dubouchage door apachen overrompeld! (Louis Couperus, Modern toerisme, 1980)

N. van der Sijs (2005), Groot Leenwoordenboek

Apachen (Spaans apaches)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal