Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

anode - (positieve elektrode)

Etymologische (standaard)werken

M. Philippa, F. Debrabandere, A. Quak, T. Schoonheim en N. van der Sijs (2003-2009) Etymologisch Woordenboek van het Nederlands, Amsterdam

anode zn. ‘positieve elektrode’
Nnl. anode ‘id.’ [1855; Fock].
Uit Engels anode ‘id.’, een door de Engelse natuurkundige Michael Faraday (1791-1867) in 1834 geïntroduceerd neologisme op basis van Grieks ánodos ‘heenweg’, dat gevormd is uit ana- ‘omhoog’ (zie → anachronisme) en het zn. hodós ‘weg’. Zie ook → kathode, → elektrode en → diode.

EWN: anode zn. ‘positieve elektrode’ (1855)
ANTEDATERING: anode en kathode [1850; Natuurkundig Ts. 1, 118]
[J. Luif (2010-2018), 'Oudere dateringen van woorden uit het EWN', in: Trefwoord (bewerkt)]

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

anode [positieve elektrode] {1862} gevormd door de Engelse natuurkundige Michael Faraday (1791-1867) naar grieks anodos [de weg omhoog], van ana [omhoog] + hodos [weg, tocht] (vgl. kathode).

Thematische woordenboeken

N. van der Sijs (2005), Groot Leenwoordenboek

anode (Engels anode)

P.H. van Laer (1949), Vreemde woorden in de natuurkunde, Groningen/Batavia.

Anode (Gr. ἄνοδος (anodos) = opgang; < ana- (1), + ὁδός (hodós) = weg). Positieve electrode van een element, waar de stroom omhoog komt. De termen anode en → kathode zijn afkomstig van Faraday (1791—1867). Hij plaatste in gedachten zijn electrolytisch toestel parallel aan het vlak van den aequator der aarde op zulk een wijze dat de stroom in dezelfde richting liep als de stroom die rondom den aequator zou moeten lopen om het magneetveld der aarde te doen ontstaan. De stroom moest daartoe van het Oosten naar het Westen lopen, met de zon mee, dus van de plaats van opgang (Gr. ἄνοδος (ánodos)) van de zon naar de plaats van ondergang (Gr. κάθοδος (kathodos) = weg omlaag); dus in het toestel van anode naar kathode.

Uitleenwoordenboeken

N. van der Sijs (2010), Nederlandse woorden wereldwijd, Den Haag; met aanvullingen uit Uitleenwoordenbank 2015

anode ‘positieve elektrode’ -> Indonesisch anoda ‘positieve elektrode’.

Dateringen of neologismen

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

anode positieve elektrode 1862 [WNT]

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal