Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

anno - (in het jaar)

Etymologische (standaard)werken

M. Philippa, F. Debrabandere, A. Quak, T. Schoonheim en N. van der Sijs (2003-2009) Etymologisch Woordenboek van het Nederlands, Amsterdam

anno bw. ‘in het jaar’
Mnl. in Dese voruuorde was gemaket anno domini mo cco xlo ixo in maio ‘dit voorwoord werd opgesteld in het jaar des Heren 1249, in mei’ [1249; CG I, 43].
Oorspr. de ablatief van het Latijnse zn. annus ‘jaar’ (zie ook → annalen, → annuïteit). In het middeleeuws Latijn was dit in oorkonden de gebruikelijke vorm om voor jaartallen te zetten, meestal in de verbinding anno Domini ‘in het jaar des Heren’.

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

anno [in het jaar] {1513} < latijn anno, 6e nv. van annus [jaar].

Dateringen of neologismen

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

anno bijwoord van tijd: in het jaar 1513 [WNT verponding] <Latijn

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

anno (negentien) nu, schertsend voor ‘tegenwoordig; vandaag de dag’.

‘Was jij niet links?’ plaagde de sopraan. ‘Jazeker, maar we leven anno negentien nu, de tijden zijn veranderd.’ (Inigo Meerman: Donatello en Moerlemei. Twee novellen, 1994)
Anno nu zijn de belangrijkste voorwerpen uit die periode zeldzaam geworden, zitten de prijzen aan hun plafond en is autodidact Leidelmeijer dè autoriteit op dit gebied. (HP/De Tijd, 04/10/96)
Zeven jaar later ontmoette hij bassist Dusty Hill en drummer Frank Beard en anno nu heeft hij zich al twintig jaar niet geschoren. (Nieuwe Revu, 11/09/96)
Anno nu biedt het Nederlandse film‘wereldje’ de aanblik van Almere op een willekeurige zondagavond: een desolate, ingesufte boel. (Oor, 22/03/97)
Ik zit minder stuk na afloop, voel echt het verschil. Eigenlijk is het anno nu ‘a piece of cake’. (HP/De Tijd, 25/04/97)
Aardig is dat je vanuit een bepaald onderwerp naar ‘Deze Tijd’ kunt switchen, om na te gaan hoe de ideeën van toen anno-nu zijn uitgewerkt. (Computer! Totaal, mei 1997)
In een democratie anno nu vergt het ongelooflijk veel creativiteit om als volkspartij de massa te winnen voor veranderingen die je stug en gestaag werkend probeert door te voeren. (Nieuwe Revu, 14/05/97)
Smoke City slaagt erin die heerlijke Braziliaanse love-feel volledig anno nu neer te zetten. (ZIN, augustus 1997)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal