Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

anarchorock - (punk- of rockmuziek met een sterke politieke ondertoon)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

anarchopunk, -rock, punk- of rockmuziek met een sterke politieke ondertoon. De muziek komt op de tweede plaats, na de radicale boodschap. Ook in samenstellingen als anarchopunkgroep.

The Poison Girls begonnen hun muzikale loopbaan eind jaren ’70 in nauwe liantie met de anarchopunkgroep Crass... (NRC Handelsblad, 29/11/85)
Zounds, een anarcho-punkgroepje met popinvloeden. (Fabiola, april 1986)
Zo fietsten tot voor kort de meeste anarchopunkbands door de goegemeente. (Oor, 21/02/87)
Waarom is er sprake van een anarcho-punk ‘uitmonstering’? (De Volkskrant, 25/09/93)
De studie van Savage (géén pseudoniem) is om boekhoudkundige redenen van groot belang: niet alleen de diverse substijlen binnen de punk, van het arbeidereske ‘Oi’ tot en met de strenge anarchopunk van groepen als Crass en Conflict, maar ook de meest obscure punkgezelschapjes hebben in ‘England’s Dreaming’ een plaats gevonden. (HP/De Tijd, 01/07/94)
beoefenaar van deze muziekvorm.
Een anarcho-punk zou er met een gemene spuitbus een groot kruis over trekken... (René Stoute: Het grimmig genieten, 1991)
‘Dat was in onze tijd wel even anders,’ hoor je hier ter redactie steeds vaker. Of: ‘Hebben we dat niet al eens eerder gezien?’ Het is de bekende klaagzang der dertig-plussers die worden geconfronteerd met de nieuwste rages, muziekstijlen of andere vormen van jongerencultuur. Maar heden ten dage lijkt er wel iets van te kloppen, als je de zoveelste neo-hippe positivo of anarcho-punk aan je voorbij hebt zien trekken. (Oor, 28/10/92)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal