Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

americium - (chemisch element)

Etymologische (standaard)werken

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

americium [scheikundig element] {na 1950} < modern latijn americium; door de ontdekkers, o.a. de Amerikaan Glenn Theodore Seaborg (geb. 1912), in 1946 genoemd naar het werelddeel waar ze het element ontdekten, namelijk Amerika, naar analogie van europium.

Thematische woordenboeken

E. Sanders (1995), Geoniemenwoordenboek, Amsterdam

Americium, in 1946 door de ontdekkers, onder wie Glenn Theodore Seaborg (geb. 1912), genoemd naar het werelddeel van ontdekking, naar analogie van europium. Seaborg ontdekte in totaal negen scheikundige elementen — waaronder curium — en deelde in 1951 in de Nobelprijs. Hij stond ook aan de wieg van de atoombom.

P.H. van Laer (1949), Vreemde woorden in de natuurkunde, Groningen/Batavia.

Americium (Am, 95). Kunstmatig gemaakt in 1946 in de universiteit van Californië door Seabοrg, James, Morgan, Ghiorso, Hamilton, e.a., tegelijk met het element n. 96. Deze elementen schijnen, wat hun electronenstructuur betreft, hogere homologen te zijn van de elementen n. 63 en n. 64 van de zeldzame aarden. Zoals deze elementen resp. genoemd werden naar het werelddeel Europa (→ europium) en naar den scheikundige Gadolin (→ gadolinium), die veel onderzoekingen op het gebied van de zeldzame aarden had verricht, zo stelden de bovengenoemde ontdekkers voor de nieuwe elementen de namen americium, resp. curium voor, naar het werelddeel America en het echtpaar Curie, welke laatsten grote verdiensten hebben gehad op het gebied van de radioactieve elementen.

Dateringen of neologismen

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

americium chemisch element 1961 [GVD] <modern Latijn

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal