Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

ambient - (sfeermuziek van voornamelijk synthesizers)

Dateringen of neologismen

F. Bakker, E. van Ruijsendaal, P. Uljé, D. van Zijderveld, Vindpunt.nl – elektronisch doorzoekbare Woordenlijst Overbodig Engels met Nederlandse tegenhangers, uitgebreide en verbeterde voortzetting van de boekuitgaven Funshoppen in het Nederlands (2009) en Op-en-Top Nederlands (2015)

ambient bn. Ontleend aan het Engels.
[alg.] = kamer-, omgevings-, achtergrond-. De kamertemperatuur houden we laag.

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

ambient (music) (← Eng. ‘omringend’ ← Sp.), sfeermuziek van voornamelijk synthesizers, bedoeld om de luisteraar zich te laten verpozen. Deze muziek werkt nergens storend en klinkt aangenaam in de oren; meestal zonder begeleidende zang. Houdt het midden tussen new* age en muzak*. Sinds ca. 1978. Een bekend beoefenaar van ambient music is de Britse muzikant Brian Eno, die naar eigen zeggen de term voor het eerst in het Engelse taalgebied gebruikte. Varianten zijn o.a. ambient house en ambient techno.

... het dubbelalbum ‘Gone to Earth’, dat voor de helft gevuld was met ambient music: omgevingsmuziek als ‘aangenaam decor voor de luisteraar’. (Oor, 14/11/87)
Voor de jaren negentig-generatie is Enno een van de voorbeelden. Zeker voor een groep als The Orb, die zijn idee van ‘ambient music’ verder doorvoerde. (De Volkskrant, 09/10/92)
‘We vonden het wel een gek geluid,’ zegt Ad Rock. ‘Eigenlijk maakten die monniken al “ambient house” voordat de term was uitgevonden.’ (NRC Handelsblad, 17/06/94)
Hij woont in een kraakpand aan de Utrechtse Oudegracht, waar bovenaan de vierde, zelfgebouwde trap een rustig ambiënt-house-deuntje (met oosterse sitarriedeltjes) uit de stereo kabbelt. (De Volkskrant, 28/12/96)
Voorzien van ambient-ritmes blijft de koormuziek verbazingwekkend overeind... (HP/De Tijd, 04/04/97)
In de ene zaal klinkt acid, in een andere techno, in een derde ambient. (HP/De Tijd, 08/06/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal