Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

allemande - (een dans)

Etymologische (standaard)werken

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

allemande [een dans] {1824} < frans allemande, vr. van allemand [Duits] < latijn Alamannus [Aleman]; de Alemannen waren eig. slechts één van de Germaanse stammen. Het eerste lid is verwant met el in nederlands elders en met al in latijn alius [ander], het tweede element met nederlands man [dus: de anderen, vreemden] → boche.

Thematische woordenboeken

E. Sanders (1995), Geoniemenwoordenboek, Amsterdam

Allemande, een dans met een langzaam walsachtig tempo, is een verkorting van Frans danse allemande ‘Duitse dans’. Vanuit Engeland, de Nederlanden en Noord-Frankrijk verspreidde de allemande zich omstreeks 1550 over de rest van Europa. Na 1660 kreeg de allemande in de zogeheten Franse suite een vaste plaats aan het begin, als openingsdans, na een eventuele ouverture. Tot halverwege de 17de eeuw was het een van de bekendste en populairste dansvormen.

Dateringen of neologismen

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

allemande een dans 1824 [WEI] <Frans

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal