Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

algol - (programmeertaal)

Etymologische (standaard)werken

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

Algol [programmeertaal] {na 1950} < engels Algol, van algo(rithmic) l(anguage).

Thematische woordenboeken

L. Koenen, R. Smits (1992), Peptalk, De Engelse woordenschat van het Nederlands

ALGOL [*elgol] Algorithmic Language: algoritmische taal. Gezaghebbende programmeertaal ontwikkeld aan het eind van de jaren vijftig, en de eerste vertegenwoordiger van wat nu een hogere programmeertaal wordt genoemd. ALGOL was de eerste taal waarin blokken en procedures aangemaakt konden worden: deelprogrammaatjes die binnen het complete programma zelf weer als één instructie onder een eigen naam kunnen worden opgeroepen. Daarom wordt het mogelijk om overzichtelijker en beter gestructureerde programma’s te schrijven, programma’s die heel ingewikkeld kunnen worden zonder dat de programmeur er de weg direct in kwijtraakt. Min of meer afstammelingen van ALGOL zijn o.a. Pascal, Basic en C.

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal