Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

aldrin - (pesticide)

Etymologische (standaard)werken

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

aldrin [pesticide] {na 1950} genoemd naar de Duitse chemicus Kurt Alder (1902-1958).

Thematische woordenboeken

T. Beijer en C.G.L. Apeldoorn (1996), Woordenboek van medische eponiemen, Houten

aldrin: insekticide, een methanonaftaleenderivaat uit de groep der gechloreerde koolwaterstoffen, genoemd naar de samensteller, de Duitse chemicus Kurt Alder (1902-’58). Acht jaar voor zijn overlijden kreeg Alder de Nobelprijs voor chemie.
De gechloreerde koolwaterstoffen, waartoe ook ddt en lindaan behoren, vinden als bestrijdingsmiddel voornamelijk hun toepassing in de land-, tuin- en bosbouw. Intoxicaties met deze middelen hebben bij de mens een typisch prikkelende werking op het centraal zenuwstelsel en kunnen in het ergste geval leiden tot ernstige convulsies en coma. Vergiftigingen kunnen ontstaan via het maagdarmkanaal, inhalatie of via de huid door direct contact. Omdat aldrin zich in het vetweefsel van levende organismen kan ophopen, is het inmiddels uit de handel genomen.

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal