Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

alcomobilist - (autobestuurder onder invloed)

Dateringen of neologismen

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

alcomobilist autobestuurder onder invloed 1993 [De Coster 1999]

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

alcomobilist, autobestuurder die onder invloed van alcohol verkeert. Variant: alcoholmobilist.

Bij onderzoek door de Swov zijn de hoogste percentages ‘alcomobilisten’ aangetroffen onder mannen tussen de 35 en 50 jaar, in gemeenten met meer dan 50.000 inwoners, in de provincies Noord- en Zuid-Holland en het vaakst na middernacht. (Algemeen Dagblad, 25/09/93)
Alcomobilist, variant: alcoholmobilist. Vooral door De Telegraaf gehanteerde benaming voor iemand die te veel heeft gedronken om nog veilig te kunnen rijden. Niet te verwarren met ‘alcohobilist’: iemand die te veel auto heeft gereden om nog veilig te kunnen drinken. In Brazilië heb je ook ‘alcomobielen’, auto’s die op alcohol rijden. ‘Alcomobilisten’ zijn daar moeilijk te betrappen omdat ze dezelfde kegel verspreiden als hun auto. Tijdens de spits ruikt het in São Paulo net als in de wachtkamer van de Jellinek-kliniek. Ook steeds gangbaarder, vooral in De Telegraaf: drankrijder. (Jan Kuitenbrouwer: Hedenlands, 1996)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal