Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

alco - (alcoholist; hevige drinker)

Thematische woordenboeken

M. De Coster (2007), Groot scheldwoordenboek: van apenkont tot zweefteef, Antwerpen

alco: alcoholist; hevige drinker. Deze term wordt vooral gebruikt door welzijnswerkers en politie. Vgl. Frans alcoolo; Engels alkie; Duits Alki.

Kijk, Frans Vogel kan in het Vrije Volk blijven schrijven omdat hij toch veel meer een keilebak is. Hij is een alco weet je wel. (Haagse Post, 25/04/1987)
De meeste van die daklozen hier in de stad zijn alco’s die jenever en die shit drinken en de rest spuit heroïne. (Nieuwe Revu, 16/01/1992)
Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

alco, informele verkorting van alcoholist; ook gebruikt voor iemand die er uitziet als een alcoholist. Deze term wordt vooral gebruikt door welzijnswerkers en politie. Vergelijk Frans alcoolo; Engels alkie; Duits Alki .

Kijk, Frans Vogel kan in het Vrije Volk blijven schrijven omdat hij toch veel meer een keilebak is. Hij is een alco weet je wel. (Haagse Post, 25/04/87)
De meeste van die daklozen hier in de stad zijn alco’s die jenever en die shit drinken en de rest spuit heroïne. (Nieuwe Revu, 16/01/92)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal