Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

alarmschijf - (plaat die door veelvuldig draaien in de hitparade komt te staan)

Dateringen of neologismen

Nicoline van der Sijs (2015-heden), Jaarwoordenzoeker ‘Een woord uit elk jaar 1800-heden’, zie ook bij Onze Taal

dienstweigeraar [iemand die weigert aan zijn militaire verplichtingen te voldoen] (1970). R.G. Broersma publiceert Recht voor z’n raap. Jargonboek voor hippe en andere vogels, met veel neologismen op het gebied van seks, drugs en rock-’n-roll, en politiek. Onder meer het woord dienstweigeraar is opgenomen, voor iemand die weigert aan zijn militaire verplichtingen te voldoen. Andere voorbeelden op het gebied van de politiek: actiecomité, actiegroep, actieprogram, activist, consumptiemaatschappij, cultuurpessimist, drop-out, flowerpower, langharig werkschuw tuig, love-in, omturnen, skinhead, vormingsleider, workshop. Op het gebied van seks: bondage, condoomautomaat, dildo, glijmiddel, groepsseks, partnerruil, pot (‘lesbienne’), prikpil, rampetampen, sadomasochisme, spiraaltje. Op het gebied van drugs: amfetamine, bewustzijnsverruimend middel, blowen, chinezen, clean, dealer, dopen, doping, drugs, druggebruiker, flippen, geestverruimende middelen, hasjroker, joint, junkie, lsd-trip, pot, psychedelica, weed. Muziektermen: alarmschijf, diskjockey, folk-rock, folksong, hitparade, piratenzender, popster, tieneridool.

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

alarmschijf, plaat die het best geklasseerd staat in de tipparade en die door veelvuldig draaien in de hitparade komt te staan. Voor het eerst geïntroduceerd door Radio Veronica in 1969, maar vrij laat (in de jaren tachtig) in de meeste woordenboeken doorgedrongen.

Twee van hen, Schnabbel en Babbel, die nog al veel in het land kwamen, maar desondanks niet ál hun hersens kwijt waren, stelden voor om eens een Cult-single tot Alarmschijf te kiezen. (Oor, 07/03/87)
Na Paula Abdul, die als alarmschijf automatisch als hoogste binnenkomer in de tipparade wordt genoteerd, volgen ook UB40, the Eurythmics, Lisa Stansfield, Del Amatri en Prince zonder enige discussie. (Nieuwe Revu, 08/03/90)
De Top 40 waarin Erik de Zwart op zondagmiddag de hoogste nieuwe binnenkomer, de stippen en de superstippen, de zakkers, de stijgers en de alarmschijf op een rijtje zet, trok onlangs maar liefst 180.000 kijklustigen van zes jaar en ouder. (HP/De Tijd, 23/05/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal