Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

adresproever - (draagbare computer om adressen van zwartrijders te controleren)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

adresproever, draagbare computer waarmee controleurs van openbaar-vervoerbedrijven de adressen van zwartrijders kunnen controleren. Voornamelijk in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Het toestel moet het hoge percentage onverwerkte processen-verbaal terugdringen. Veel bekeuringen worden immers nooit geïnd, doordat zwartrijders een of meer onjuiste adresgegevens opgeven. Sinds het begin van de jaren negentig.

De controleurs die dolgraag hun nieuwe hulpmiddel wilden demonstreren, hadden geen betere kandidaat kunnen kiezen. De ondervraagde was vaker voor hetzelfde vergrijp op de bon gegaan. Dit keer werd hij alleen lichtelijk overdonderd door de horde journalisten om hem heen die zowel elkaar als de normale metropassagiers verdrongen om hem zijn adres te horen noemen. Zodat de adresproever in de praktijk geshowd kon worden. (Trouw, 12/03/93)
In afwachting van de terugkeer van de conducteur leek het toen even stil te worden, maar goddank bedacht iemand de adresproever. De naam is al even verrukkelijk als het idee. De controleur heeft een computertje waarmee hij kan nagaan of iemand een correct adres kan opgeven. (Vrij Nederland, 20/03/93)
Het Rotterdamse openbaar-vervoerbedrijf RET heeft het experiment met de adresproever beëindigd. Het apparaat, waarmee adresgegevens van zwartrijders kunnen worden gecontroleerd, is te zwaar en is te vaak stuk, zegt de RET. (De Volkskrant, 07/05/93)
De palmtop-computer werpt in ieder geval een heel ander licht op het debacle van de ‘adresproever’. Dat was een loodzware computer waarmee controleurs van het Amsterdams openbaar-vervoerbedrijf konden nagaan of een zwartrijder een niet-bestaand adres opgaf. Het ding is dan ook na een proefperiode als ‘onwerkbaar’ terzijde geschoven. Terwijl de palmtop-computer niet meer weegt dan een vol limonadeblikje en in combinatie met het draadloze netwerk veel meer informatie kan opzoeken. (De Volkskrant, 25/09/93)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal