Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

actualiteitenprogramma - (aan actualiteiten gewijd programma)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

actualiteitenprogramma, -rubriek, aan actualiteiten gewijd televisieprogramma.

De tijd van plaatjes maken bij oud nieuws uit de krant is voorbij, vindt hij. Volgens Paul Witteman, eindredacteur en presentator van VARA’s Achter het Nieuws, zijn de actualiteitenrubrieken over hun dieptepunt heen. (Elsevier, 17/03/90)
Het aantal journaalkijkers ging van 2,5 miljoen naar gemiddeld twee miljoen. En met de ‘visitekaartjes’ van de omroep, de actualiteitenrubrieken, is het ook bar gesteld... (Nieuwe Revu, 07/06/90)
Juist in een actualiteitenprogramma komt het ingewikkelde schema met al die oorlogssituaties tot zijn recht. (De Volkskrant, 06/12/91)
Tussen de directie van de Tros en de redactie van de actualiteitenrubriek van die omroep, Aktua, is een ernstig conflict gerezen. (Het Parool, 15/08/92)
Ria Bremer wordt de vervanger van Karel van der Graaf bij de actualiteitenrubriek ‘Netwerk’ op Nederland 1. (Nieuwe Revu, 21/08/96)
Het programma ‘Netwerk’, de gezamenlijke actualiteitenrubriek van NCRV, KRO en AVRO, zou, zo stond in de kranten aangekondigd, de avond van het ongeluk met de Dakota items uitzenden over bedrijfsspionage en de atoombom op Nagasaki. (HP/De Tijd, 04/10/96)
Abbas zelf had het kort geding tegen de omroep aangespannen. Hij voelde zich door de actualiteitenrubriek ‘Tijdsein’ van 22 januari in zijn eer en goede naam aangetast. (Trouw, 14/02/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal