Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

achterkant - (kant of rand tegenover de voorkant; keerzijde)

Dateringen of neologismen

Nicoline van der Sijs (2015-heden), Jaarwoordenzoeker ‘Een woord uit elk jaar 1800-heden’, zie ook bij Onze Taal

De achterkant van het gelijk [televisieprogramma] (1980). Journalist en politicus Hans van Mierlo (1931-2010) bedenkt de titel De achterkant van het gelijk voor een televisieprogramma dat start in 1980 en gepresenteerd wordt door Marcel van Dam (1938). In het programma worden de gasten, afkomstig uit verschillende maatschappelijke sectoren, bevraagd over belangrijke thema’s en dilemma’s in hun vakgebied. De titel van het programma wordt spreekwoordelijk.

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

achterkant van het gelijk, de, de keerzijde van iets dat op zichzelf respectabel of verantwoord is. Oorspronkelijk de naam van een door Marcel van Dam in het seizoen ’80–’81 gepresenteerd televisieprogramma. De ex‑ombudsman speelde hierin advocaat van de duivel door allerlei ethische vragen voor te leggen aan gezaghebbende figuren als juristen, politici en medici. Deze uitdrukking werd in de jaren tachtig ongemeen populair en kende talrijke varianten.

De achterkant van het gelijk. Bèta’s en gamma’s ruziën of er een objectieve waarheid bestaat. (Elsevier, 08/07/95)
Ik keek goed en zag de achterkant van het gelijk. Niet zoals Marcel van Dam dat ooit dacht te zien, maar de harde werkelijkheid. (Nieuwe Revu, 25/06/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal