Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

abortuspil - (pil die de menstruatie van een zwangere alsnog kan opwekken)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

abortuspil, pil die de werking van het zwangerschapsbevorderend hormoon progesteron in de baarmoeder afbreekt en de menstruatie alsnog kan opwekken. De pil, uitgevonden door de Franse arts E. Baulieu, wordt in de vorm van tabletten gedurende een aantal dagen thuis ingenomen. In 1997 stond het Duitse chemische bedrijf Hoechst AG zijn exclusieve rechten op de controversiële abortuspil RU-486 af aan een voormalige manager van het bedrijf die aan de wieg had gestaan van de ontwikkeling van de pil.

Sinds een paar jaar worden er klinische onderzoeken gedaan met de nieuw ontwikkelde abortuspillen. (Opzij, maart 1987)
Tot nu toe had een vrouw maar één mogelijkheid. Met de abortuspil kan zij kiezen wat voor haar de meest acceptabele methode is. Crooij deed zelf onderzoek naar een abortuspil van Engels fabrikaat en noemt zijn bevindingen zeer positief. Hij vindt het argument dat er grote risico’s aan de pil zouden zitten ongefundeerd, omdat het middel zeer goed wordt uitgetest. (NRC Handelsblad, 28/10/88)
Ook de abortuspil wordt aangeprezen als een ‘vrouwvriendelijk’ middel. Vrouwen zouden liever een paar pillen slikken dan een medische ingreep ondergaan, zoals de zuigcurettage. (Opzij, april 1989)
Frankrijk is momenteel het enige land dat, na heel wat kontroverse, de abortuspil op de markt zag verschijnen. (De Morgen, 24/10/89)
In Europa is de abortuspil momenteel alleen verkrijgbaar in Frankrijk, Groot-Brittannië en Zweden. (De Morgen, 09/04/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal