Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

warlord - (krijgsheer)

Dateringen of neologismen

F. Bakker, E. van Ruijsendaal, P. Uljé, D. van Zijderveld, Vindpunt.nl – elektronisch doorzoekbare Woordenlijst Overbodig Engels met Nederlandse tegenhangers, uitgebreide en verbeterde voortzetting van de boekuitgaven Funshoppen in het Nederlands (2009) en Op-en-Top Nederlands (2015)

warlord zn. Ontleend aan het Engels.
[alg.] = krijgsheer, strijdheer, krijgsmachthebber. Sinds het centrale gezag is ingestort, maken krijgsheren er de dienst uit.

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

warlord (← Eng.), voor de definitie zie krijgsheer*.

Krijgsheer is de letterlijke vertaling van ‘warlord’, een uitdrukking die vroeger alleen werd gebruikt ter aanduiding van de Chinese generaals die in het eerste kwart van deze eeuw met elkaar slag leverden. (HP/De Tijd, 11/12/92)
Het mag duidelijk zijn dat deze stap, die vooral voor het nog altijd gammele Moldavische leger gunstig is, een klap in het gezicht van Moskou betekent. Des te meer, als men zich realiseert dat tot nu toe alleen het piepkleine Abchazië zich tot een militair verdrag met Moldava — overigens zonder enige waarde — liet verleiden. De politici koersen aan op escalatie. Het zijn de ‘warlords’ die de marsrichting bepalen, en die aansturen op een conflict, ditmaal mogelijk grootschaliger en bloediger dan voorheen. (Elsevier, 13/03/93)
Daar is het wachten op een vergeldingsaanval van VN-troepen, eventueel bijgestaan door Amerikaanse luchtmacht, op bolwerken van Somaliës voornaamste warlord, Mohammed Farah Aidid. (Trouw, 11/06/93)
De Verenigde Naties, de Verenigde Staten, Pakistan en Frankrijk hebben de Somalische warlord Aidid verantwoordelijk gesteld voor het bloedbad donderdag in Mogadishu. (De Volkskrant, 11/09/93)
De hierbij behorende ontwrichte economie noopt de boeren in dit land over te gaan tot de teelt van de grondstoffen voor drugs, omdat dit nog de enige gewassen zijn die een inkomen opleveren. Dit onder het goedkeurend oog van de Afghaanse ‘warlords’ die van de lucratieve opbrengst hun wapenarsenalen aanvullen. (Nieuwe Revu, 19/02/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal