Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

voorzichtigheid - (behoedzaamheid)

Idioomwoordenboeken

F.A. Stoett (1923-1925), Nederlandsche Spreekwoorden, Spreekwijzen, Uitdrukkingen en Gezegden, drie delen, 4e druk, Zutphen

2474. Voorzichtigheid is de moeder der wijsheid (of van de porceleinkast).

Deze spreuk treffen we in de 16de eeuw aan bij Spieghel, 272: Voorzichticheid is de moer van alle wijsheid; zoo ook later in de Klucht v.d. Pasquil-maecker, 18: Je hebt ook sonder twijfel geweten, dat de voorsichtigheyt hier te lant de moeder van alle wijsheyt wort geheten; Paffenr. 200; bij J. Vos, Aran en Titus, bl. 27: Voorzichtigheid is moeder van het gelukBij Tuinman I, 239: De naarstigheid is de moeder van 't geluk.. Later, naar het schijnt eerst in onze eeuw, is de wijsheid vervangen door de porceleinkast of iets dergelijks. Vgl. Harreb. II, 405: Voorzigtigheid is de moeder van de porceleinkast, - der fijne bierglazen; Joos, 193: De voorzichtigheid is de moeder van de wijsheid, - van den porceleinwinkel, - van de glazekens, van den potjeswinkel; verder Antw. Idiot. 1370; Taalgids V, 180; afrik. Versigtigheid is die moeder van wijsheid; Ten Doornk. Koolm. I, 544 a; Wander IV, 1701: Vorsicht is die Mutter der Weisheit, der Tapferkeit, des Porzellanladens; fr. la prudence est la mère de l'assurance.

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal