Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

vinkje - (V-vormig tekentje)

Etymologische (standaard)werken

M. Philippa, F. Debrabandere, A. Quak, T. Schoonheim en N. van der Sijs (2003-2009) Etymologisch Woordenboek van het Nederlands, 4 delen, Amsterdam

vinkje zn. ‘V-vormig tekentje’
Nnl. vinkje ‘V-vormig tekentje’ [1954; pers.waarn.], de speelse en rake term vink voor de V-vormige controletekens [1960; Onze Taal], vinkje “V-vormig tekentje waarmee men een gecontroleerde post merkt” [1976; Van Dale].
Genoemd naar de → vink. Het schrijven van een V-teken als markering van een gecontroleerde post is ongetwijfeld veel ouder. Hoe, waar en wanneer de term vinkje en de bijbehorende werkwoorden afvinken (zie onder) en aanvinken zijn ingevoerd, is onbekend. De beginletter van deze vogelnaam, het feit dat vinken relatief kleine vogels zijn en dat een minimalistische tekening van een vogel eveneens de vorm van een V heeft, zullen zeker een rol hebben gespeeld. Dat geldt misschien ook voor de gewoonte om Vu, Frans voor ‘gezien’, op een document te schrijven om aan te geven dat het ter correctie gezien was.
Grote bekendheid kreeg het woord met zijn afleidingen vooral m.b.t. het kiezen van instellingen in computerprogramma's, waarbij men opties kan aanvinken of uitvinken door het plaatsen of verwijderen van een vinkje.
afvinken ww. ‘aanvinken bij afhandeling’. Nnl. Een voortreffelijk Nederlands woord hoorden wij gebruiken voor de bezigheid die doorgaans uitsluitend met checken wordt aangeduid: afvinken ... het woord leeft op de speelse en rake term vink voor de V-vormige controletekens [1960; Onze Taal].

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal