Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

vaudeville - (luchtig toneelstuk)

Etymologische (standaard)werken

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

vaudeville [luchtig toneelstuk] {1837; ouder in de betekenis ‘populair lied’ ca. 1755} < frans vaudeville [oorspr. (begin 18e eeuw) gezangen gevoegd bij bestaande toneelstukken, die op jaarmarkten e.d. werden opgevoerd], door volksetymologie van Vau de Vire [de vallei van de Vire, in Normandië], waar dit soort gezangen traditie was.

Dialectwoordenboeken en woordenboeken van variëteiten van het Nederlands

G.J. van Wyk (2003), Etimologiewoordeboek van Afrikaans, Stellenbosch

vaudeville s.nw.
Ligte en dikw. satiriese musikale toneelstuk vol vrolike en komiese liedjies.
Uit Ndl. vaudeville (1837) of Eng. vaudeville (1827) of mntl. direk uit Fr. vaudeville (15de eeu).
Ndl. vaudeville en Eng. vaudeville uit Fr. vaudeville, wat volksetimologies gevorm is van Vau de Vire ('die vallei van de Vire') in Normandië waar hierdie gesange tradisie was.

Thematische woordenboeken

E. Sanders (1995), Geoniemenwoordenboek, Amsterdam

De herkomst van het woord vaudeville, luchtig toneelstuk, is omstreden. De oorspronkelijke betekenis was gelegenheidslied. Veel woordenboeken leiden het woord af van Vau de Vire, de vallei van de Vire, in Normandië, waar het in de 15de eeuw traditie was op jaarmarkten en dergelijke gelegenheidsliederen toe te voegen aan toneelstukken. Recente Franse woordenboeken zien in vaudevire echter een Normandisch woord, dat waarschijnlijk is afgeleid van vauder en virer, die allebei ‘draaien’ betekenen.

Dateringen of neologismen

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

vaudeville luchtig toneelstuk 1837 [WNT] <Frans

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut