Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

tsunami - (vloedgolf)

Etymologische (standaard)werken

M. Philippa, F. Debrabandere, A. Quak, T. Schoonheim en N. van der Sijs (2003-2009) Etymologisch Woordenboek van het Nederlands, 4 delen, Amsterdam

tsunami zn. ‘vloedgolf’
Nnl. in de beruchte vloedgolven (tsoenamis) [1924; NRC], Zeebevingen ... veroorzaken golven (Japansch tsunami's) [1930; Leidsche Courant].
Ontleend, ten dele via Engels tsunami ‘vloedgolf’ [1897; OED], aan Japans tsunami ‘id.’, dat een samenstelling is met een tweede lid nami ‘golf’ en een eerste lid waarvoor verschillende interpretaties zijn voorgesteld. Het kan gaan om tsu-, een oud, maar ongewoon woord voor ‘haven, rede’, zodat de interpretatie iets wordt als ‘golf die tegen de haven beukt’. Ook kan tsu- ‘wervelend’ zijn, met als resultaat ‘wervelende golf’. Ten slotte kan het ook gaan om chō- ‘sterk’: ‘sterke golf’.
De spelling tsunami in plaats van tsoenami is ingeburgerd door overname van het woord uit het Engels, met name na de grote tsunami in de Indische Oceaan van 26 december 2004.

Dialectwoordenboeken en woordenboeken van variëteiten van het Nederlands

G.J. van Wyk (2007), Etimologiewoordeboek van Afrikaans, Supplement, Stellenbosch

tsoenami s.nw. Ook tsunami.
Vloedgolf veroorsaak deur 'n aardbewing onder die see.
Uit Eng. tsunami (1897).
Eng. tsunami uit Jap. tsunami, 'n samestelling van tsu 'hawe' en nami 'brander', so genoem omdat vissermanne wat na die land teruggekeer het, die gebied rondom die hawe in 'n verwoeste toestand aangetref het, alhoewel hulle nie van enige golf op die oop water bewus was nie.

Thematische woordenboeken

Nicoline van der Sijs (2005), Groot Leenwoordenboek

tsunami (Japans tsunami)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut