Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

televoting - (stemming via interactieve televisie)

Dateringen of neologismen

F. Bakker, E. van Ruijsendaal, P. Uljé, D. van Zijderveld, Vindpunt.nl – elektronisch doorzoekbare Woordenlijst Overbodig Engels met Nederlandse tegenhangers, uitgebreide en verbeterde voortzetting van de boekuitgaven Funshoppen in het Nederlands (2009) en Op-en-Top Nederlands (2015)

televoting zn. Ontleend aan het Engels.
= telestemmen.
[alg] = solohuurder, alleenhuurder. Alles heeft een naam; als je als enige het hele kantoor huurt, ben je een solohuurder.

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

televoting (← Eng.), vorm van interactieve televisie waarbij de kijker telefonisch zijn voorkeur uit kan spreken voor een bepaald programma, onderwerp; of voor een persoon, bijvoorbeeld een politicus.

Het volk werd alleen beroerd door een paar ‘faits divers’, zoals de door de liberalen gemanipuleerde telefonades bij de Televoting op de commerciële zender VTM. (Elsevier, 23/11/91)
De verkiezingscampagne moet de periode zijn waarin de kiezer de gelegenheid krijgt om zich een gedegen mening te vormen over de richting die hij na 21 mei uit wil. Helaas heeft ‘televoting’ een grotere nieuwswaarde dan het vergelijken van partijprogramma’s. (Trouw, 08/04/95)
Het publiek dat bij een tv-programma meedoet aan televoting mag dan al geen representatieve steekproef van de Vlaamse bevolking zijn, toch verrast en verwondert deze uitslag al wie professioneel bezig is met de problematiek van de arbeidsmarkt. (De Morgen, 25/01/97)
Lenaerts en De Pauw volgen de conventies van het medium. Ze maken human interest-reportages die goed in de markt liggen, ze halen televoting in huis en voeren elke week een bekende tv-Vlaming op. (De Standaard, 01/03/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal