Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

suikerspinkapsel - (getoupeerd dameskapsel)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

suikerspin(kapsel), bepaald soort dameskapsel waarbij het haar omhoog is getoupeerd. De term werd al in de jaren zestig gebruikt (zie eerste citaat), maar werd pas echt populair in de jaren tachtig. In Amerika spreekt men van een beehive.

Zo’n griet moet rechtop de kar in vanwege het suikerspinsel... (Harry Boting: Wie geeft me de jatmous?, 1965)
Geen extrovert voorkomen met de bijna onvermijdelijke suikerspin op het hoofd. (Oor, 12/08/81)
En als die vrouwen suikerspinnen droegen en zich zo machtiger voelden binnen het systeem waartegen ze zich teweer stelden, waarom zouden wij er dan een punt van maken? (Opzij, januari 1987)
En daar zaten al die jongens en meiden met suikerspinnen en vetkuiven. (Oor, 14/11/87)
Destijds was ze de publiciteitsvrouw van deze roemruchte feministische actiegroep en ze weet nog goed waar deze foto van haar met suikerspinkapsel is gemaakt. (Opzij, maart 1988)
Een passend uiterlijk, compleet met getoupeerde suikerspin op haar hoofd. (Popfoto, juni 1988)
... er liep een juf met suikerspinhaar en een doorkijkbloes door het middenpad. (H.P. de Boer: De heksenkring en andere verhalen, 1990)
Anders dan de meesten draagt ze het haar niet in een suikerspin, maar in een ‘French roll’ achterop het hoofd, zoals Grace Kelly. (NRC Handelsblad, 27/08/93)
Met Etna Vesuvia, die de combinatie van een buitengewoon krachtige stem en een torenhoog ‘suikerspinkapsel’ tot handelsmerk verhief, bereisde hij drie seizoenen het land. (Vrij Nederland, 13/05/95)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut