Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

stibium - (antimoon)

Etymologische (standaard)werken

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

stibium [antimoon] {1901-1925} < latijn stibium < grieks stibi (vgl. antimonium).

Thematische woordenboeken

P.H. van Laer (1949), Vreemde woorden in de natuurkunde, Groningen/Batavia.

Stibium (Sb, 51), Antimonium. Metalliek antimonium was reeds in de oudheid bekend. Zo werd in Assyrië een vaas gevonden van zuiver antimonium, eveneens ornamenten op een Trans-Caucasisch kerkhof in het begin van den ijzertijd. Ook in het oude China was het metaal zeker bekend. Het sulfide (grauwspiesglans) werd als cosmeticum gebruikt voor het schminken der oogleden en als geneesmiddel. Het komt onder den naam (m)sdmt (voornamelijk loodglans) voor bij de Egyptenaren, onder de namen στίμμι (stímmi) en στίβι (stíbi) bij de Grieken, en onder de namen stímmi, stíbi en stíbium bij de Romeinen. Het laatste werd de naam voor het element. In de geschriften der alchimisten wordt dikwijls over het vrije antimonium en zijn verbindingen gesproken, zo b.v. in het boek ,,Cúrrus triumphális antimónii” (triomfwagen van het antimonium), dat op naam staat van Basilius Valentinus. De naam antimonium is misschien van Arabischen oorsprong (uit al-ithmid of al-uthmud = spiesglans); volgens anderen ontstaan uit Gr. ἀνθεμόνιον (anthemónion) = bloesem.

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut