Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

sterfput - (Vlaams) rioolputje

Uitleenwoordenboeken

N. van der Sijs (2010), Nederlandse woorden wereldwijd, Den Haag; met aanvullingen uit Uitleenwoordenbank 2015

sterfput ‘(Vlaams) rioolputje’ -> Frans dialect sterfput ‘rioolputje’.

N. van der Sijs (2006), Klein uitleenwoordenboek, Den Haag

sterfput. Wat in Nederland een rioolput heet, wordt in Vlaanderen een sterfput genoemd, waarin sterven gebruikt wordt in de betekenis 'tenietgaan, verdwijnen'; een sterfput is dus een putje waarin de rotzooi wegloopt of verdwijnt. Een architect schrijft:

Het Vlaamse woord sterfput is overgenomen door de Franstalige Belgen; deze spreken van un sterfput voor een 'rioolputje'. Ik zag zelfs het woord sterfput op plannen van architecten.

Ook op internet blijkt dat sterfput in Franstalige teksten zeer regelmatig gebruikt wordt; zo kan men lezen over un sterfput dans le garage, un sterfput devant l'escalier à l'arrière, un sterfput en PVC. Het gebruik is beperkt tot Wallonië; in Frankrijk is het woord onbekend.

Sterfput is bovendien de naam van een computerspel dat in België is verzonnen maar Engelstalig is, en waarbij Sterfput's awards en Sterfput's trophies zijn te verdienen. Als dit spel populair wordt, kan het woord sterfput ook in het Engels een begrip worden.

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut