Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

starter - (mechanisme waarmee men een motor laat starten)

Uitleenwoordenboeken

N. van der Sijs (2010), Nederlandse woorden wereldwijd, Den Haag; met aanvullingen uit Uitleenwoordenbank 2015

starter ‘mechanisme waarmee men een motor laat starten’ -> Indonesisch setater, starter, stater ‘mechanisme waarmee men een motor laat starten’; Javaans starter ‘mechanisme waarmee men een motor laat starten’.

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

starter, beginnende ondernemer. → gazelle*.

Het gezin is heilig — dat geldt ook voor de jonge starters in Overhere II. (Vrij Nederland, 02/09/89)
Door de slechte doorstroming is het ook voor starters en mensen met lage inkomens moeilijk om aan een huis te komen. (Elsevier, 14/11/92)
Het ondernemerschap is in, ‘hot’. De tijdgeest heeft het tot statussymbool gemaakt. Eigen baas? Dan heb je het gemaakt. Maar helaas is de realiteitszin door dat overdreven idee van ‘glitter and glamour’ vaak ver te zoeken. Het is natuurlijk niet toevallig dat van alle starters in Nederland zo’n zestig procent het eerste jaar niet overleeft. (HP/De Tijd, 03/01/97)
Veel starters treden immers om financiële reden toe tot een samenwerkingsverband, zoals een inkoopcombinatie of franchise-keten. (Trouw, 07/03/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut