Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

stalker - (obsessieve achtervolger)

Etymologische (standaard)werken

M. Philippa, F. Debrabandere, A. Quak, T. Schoonheim en N. van der Sijs (2003-2009) Etymologisch Woordenboek van het Nederlands, 4 delen, Amsterdam

stalker zn. ‘obsessieve achtervolger’
Nnl. stalker ‘hinderlijke achtervolger’ in In Amerika heten typen als de man die Seles aanviel, stalkers [1993; Leeuwarder Courant].
Ontleend aan Engels stalker ‘id.’ [1993; OED] ouder ‘iemand die heimelijk mensen volgt, als speurder of crimineel’ [1947; OED], ‘iemand die dieren besluipt’ [1424; OED], van het werkwoord stalk ‘heimelijk achtervolgen (van dieren)’ < Middelengels stalken ‘id.’ [ca. 1450; BDE].
Van me. stalken < oe. *-stealcian ‘sluipen’ < pgm. *stalkōn- is de etymologie onduidelijk. Mogelijk is het een frequentatief van *stelan- ‘stelen’, zie → stelen.

Thematische woordenboeken

Nicoline van der Sijs (2005), Groot Leenwoordenboek

stalker (Engels stalker)
Dateringen of neologismen

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

stalker iem. die een ander onafgebroken lastigvalt 1997 [De Coster 1999] <Engels

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

stalker (← Eng. ‘achtervolger’; oorspronkelijk een jachtterm: jager die zijn prooi besluipt), iemand die een ander persoon voortdurend op een obsessieve en hinderlijke wijze achtervolgt, lastig valt en terroriseert. Slachtoffers zijn vooral ex-partners; meestal is het de man die zijn ex niet met rust kan laten. Ook beroemdheden kunnen te lijden hebben van een stalker. Volgens psychologen gaat het in dit laatste geval meestal om een zieke mediaverslaafde die volkomen door zichzelf in beslag wordt genomen. Het fenomeen stalking* kwam midden jaren negentig uit de VS overgewaaid. Wat in het begin nog lijkt op onschuldig toenadering zoeken, kan uiteindelijk ontaarden in een explosie van geweld. In sommige landen werden verenigingen tegen het stalken opgericht. In Amerika, Canada en Australië is stalking bij de wet verboden.

Een goede reden om geen filmster of topsporter te worden, is het risico dat een gek je blijvend achtervolgt. ‘Stalkers’ worden deze taaie volhouders genoemd en zij blijven hun idool benaderen via de telefoon, met briefjes onder de ruitenwisser of gewoon direct op de man af. (Psychologie, april 1997)
Er bestaan verschillende soorten stalkers. Tot de grootste groep behoren de ex-vrienden en ex-echtgenoten die het niet kunnen verkroppen dat ze aan de dijk zijn gezet. Een andere categorie bestaat uit zowel mannen als vrouwen, die zich inbeelden dat zij en hun ‘prooi’ voor elkaar zijn bestemd. Geweld komt overigens in alle categorieën voor. (De Morgen, 19/06/97)
Stalkers bestoken hun idool met brieven, die zowel liefdesbetuigingen kunnen bevatten. (Vrij Nederland, 26/07/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut