Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

stadswacht - (helper van politie bij bewaking)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

stadswacht(er), geüniformeerde, maar ongewapende ambtenaar die overal een helpende hand toesteekt en bepaalde zaken signaleert; een preventieve bestrijder van criminaliteit en verloedering. Zijn taak bestaat er bijvoorbeeld in om te regelen dat fout geparkeerde auto’s worden weggesleept, dat vuilniszakken alleen op straat staan op toegestane tijdstippen en dat illegale terrassen en reclameborden worden verwijderd. In 1989 voor het eerst opgedoken in het Dordtse straatbeeld. Het initiatief vond vrij snel navolging in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. In deze laatste stad spreekt men liever van een wijktoezichthouder.

De gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht willen een nieuwe functionaris, de stadswachter in het leven roepen. De stadswachter is een combinatie van politieman, parkeerwachter en medewerker van de plantsoendienst. (De Volkskrant, 16/09/88)
De stadswachters, waar er in totaal 250 van moeten komen, zullen zich er vooral moeten richten op de verkeerssituatie en — wanneer nodig — op horeca-exploitanten die hun terrasjes al te enthousiast laten uitdijen. (Het Parool, 15/10/88)
Er loopt een nieuw fenomeen door de stad. Misschien heeft het u zelfs al vriendelijk verzocht om niet te fietsen op de stoep. Afgelopen week ging het voor het eerst de confrontatie aan met de burgers van Amsterdam. De stadswacht: de gastheren en gastvrouwen van de stad. Ze dragen een donkerblauw pak dat veel weg heeft van het uniform dat de wagenbegeleiders van het GVB dragen. (Het Parool, 13/01/90)
In Dordrecht verschenen ze voor het eerst op straat, om de burgers een wat veiliger gevoel te geven — de stadswachten. Het publiek reageerde enthousiast op dit ‘oog en oor’ van de politie. (Vrij Nederland, 07/04/90)
De stadswachten moeten als een soort witte kip worden ingezet voor opbouwwerk, voor de verleiding van Gietelink, het optreden tegen hondepoep en dat soort zaken. (Het Parool, 23/03/91)
Dank zij de twaalf man sterke stadswacht is het aantal tasjesroven in 1994 tot één gereduceerd. (Elsevier, 29/04/95)
In een brief aan de 300 kasteleins schrijft de gemeente dat het oprekken van de sluitingstijd extra inzet van stadswachten vergt en dat daar een prijskaartje aanhangt: 40.000 gulden. (Trouw, 11/04/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut