Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

spread - (beursterm)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

spread (← Eng.), combinatie van kopen en verkopen van opties of futures* aan de beurs.

Een spread is een positie opgebouwd uit rechten en verplichtingen in dezelfde onderliggende waarde, van hetzelfde optietype. Het risico van de verplichtingen wordt dus altijd beperkt door het bezit van de rechten, mits die niet eerder aflopen. De dekkingsverplichting voor spreads is daarom: voor calls: Up-rechten minus Up-verplichtingen en voor puts: Up-verplichtingen minus Up-rechten. (NRC Handelsblad, 02/11/85)
Voorstanders van het tellen in decimalen in plaats van breuken, zeggen dat de spread het verschil tussen bied- en laatprijzen kleiner maakt. (Trouw, 09/05/97)
artikel of advertentie over twee of meer pagina’s van een krant.
We raakten een beetje uitgekeken op de twee grote foto’s voor in ons blad (‘spreads’ in vaktermen) en wilden een rubriek met korte artikelen over min of meer controversiële zaken. (Nieuwe Revu, 02/02/89)
De hoofdredacteur komt met zijn klassieke bod: vier regels, geen foto. De journalist eist een spread. (HP/De Tijd, 12/11/93)
Celestino Valenti vervaardigde een realistische tekening van een naakte en overigens serene jonge vrouw, die in segmenten over acht spreads werd afgedrukt. (De Volkskrant, 18/12/93)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut