Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

spitstechnologie - (geavanceerde technologie)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

spitstechnologie, erg geavanceerde technologie. → speerpunttechnologie*.

De Europese Kommissie, die zich net als de kleinere lidstaten door het Franse Eureka-voorstel gepasseerd voelde, heeft er in haar memorandum van 24 juni nog enkele spitstechnologieën aan toegevoegd, zoals de breedband-telekommunikatie, een nieuwe generatie vervoermiddelen en de verovering van de zeebodems met onder meer diepteboringstechnieken. (Knack, 03/07/85)
Serge July, zo heet hij, is er de laatste jaren in geslaagd om van ‘Libération’ niet alleen een journalistiek produkt van hoog niveau te maken maar om af en toe zelfs uit te pakken met staaltjes van journalistieke spitstechnologie. (Elsevier, 07/05/88)
Van oudsher is bekend dat het peloton stijf staat van de combines. Renners die koersen verkopen of ploegen die met elkaar in de slag zitten, de afspraken zitten vaak vol spitstechnologie. (Elsevier, 07/04/90)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut