Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

sofinummer - (sociaal-fiscaal registratienummer)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

sofinummer (SoFi, afk. van sociaal-fiscaal), registratienummer waaronder iedere Nederlandse werknemer en uitkeringstrekker (vanaf 15 jaar) bekend is bij de belastingdienst. Uitbreiding, vanaf 1 januari 1989, van het sinds 1986 bestaande fiscaal nummer.

Volgens het kabinet is de angst, dat het sofi-nummer gaat werken als een algemeen persoonsnummer, ongegrond. (Trouw, 29/09/88)
De Tweede Kamer gaat akkoord met de invoering van één registratienummer voor de belastingen en de sociale uitkeringen, het zogeheten sofinummer. Een meerderheid is er niet zeker van dat de privacy gegarandeerd is. (Trouw, 01/12/88)
Aanvankelijk bestonden in de Kamer nogal wat bedenkingen tegen invoering van het SOFI-nummer per 1 januari volgend jaar. (NRC Handelsblad, 02/12/88)
Ongeveer 40.000 buitenlanders in Amsterdam hebben geen verblijfsvergunning en dus geen sofi-nummer, geen ziekenfonds en doorgaans geen geld voor de (dure) medische voorzieningen. (HP/De Tijd, 08/01/95)
Het begint met een aanmelding bij de vreemdelingenpolitie en inschrijving bij gemeente, arbeidsbureau en belastingdienst voor een Sofi-nummer. (Elsevier, 04/03/95)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal