Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

skin - (persoon met kaal hoofd)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

skin (← Eng.; afk. van skinhead ‘kaalkop’), conservatieve, vaak agressieve en racistische jongere met heel kortgeknipt haar. De term skinhead komt bij ons al voor bij Broersma (1970). Eind jaren zestig werd dit soort jongere in Engeland een spikey of een brush-cut genoemd. Vanuit Londen verspreidde deze jongerencultuur zich over de rest van het Verenigd Koninkrijk. Vanaf het midden van de jaren zeventig werden deze jongelui meer en meer geassocieerd met het extreem-rechtse National Front. Vaak werden ze ook gezien als de drijvende kracht achter het hooliganism*.

Ook in Engeland komen skins op ons af, maar na verloop van tijd raken ze aan je gewend en kun je sommigen van hen misschien tot andere inzichten brengen. (Oor, 26/01/85)
De laatste tijd ben ik ook naar enkele gewone optredens en fuiven geweest, en daar zie je ook altijd een hoop skins. (Backstage, december 1986)
Het uiterlijk van de skin is militant arbeideristisch: gemillimeterd of helemaal geen haar, werkmanshemden, broeken met bretels en Doctor Martens Army-boots met stalen neuzen. (Elsevier, 16/05/87)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal