Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

rsi - (muisarm)

Dateringen of neologismen

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

RSI muisarm 1994 [Sanders 2001] <Engels

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

RSI (← Eng.; acron. van repetitive strain injury), door het langdurig maken van steeds dezelfde beweging veroorzaakte schade aan het spier- en zenuwstelsel van de arm. Deze nieuwe beroepsziekte komt vooral voor bij computergebruikers die langdurig met de muis werken. Daarom ook wel muisarm* genoemd.

Ongeveer zes Belgen op tien doen een kwart van hun werkdag niets anders dan steeds dezelfde handeling verrichten. Dat zorgt vroeg of laat voor spierpijn. Uit recent onderzoek blijkt dat één Belg op drie te kampen heeft met spierpijn veroorzaakt door repetitief werk en dus lijdt aan Repetitive Strain Injury of het RSI-syndroom. (De Morgen, 24/10/97)
Het zou te makkelijk zijn om RSI als een losstaande aandoening te beschouwen. We hebben veeleer te maken met een ingewikkeld samenspel van werkdruk en automatisering. (PCM, november 1997)
Veel musici lijden door het eindeloos herhalen van zeer kleine bewegingen aan wat tegenwoordig wordt gevat onder de noemer RSI (Repetitive Strain Injury). (Elsevier, 29/11/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut