Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

routeren - (materiaal wegfrezen)

Etymologische (standaard)werken

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

routeren [materiaal wegfrezen] {na 1950} < engels to rout [met de snuit naar voedsel wroeten, uithollen], nevenvorm van to root, oudengels wrotan (vgl. wroeten).

Dateringen of neologismen

Winkler Prins Boek van het jaar (1958-1980), Amsterdam / Brussel (lemma ‘Nieuwe woorden in onze taal’)

Routeren van schepen (1962) meteorologisch-oceanografische voorlichting aan de scheepvaart, waarbij, aan de gezagvoerder van een schip een zo gunstig mogelijke route wat betreft tijdsduur en voorkoming van schade wordt aanbevolen. De term werd in de Tweede Wereldoorlog in een kleine kring van marineofficieren gebruikt voor aanwijzingen van de wal af aan konvooien met betrekking tot onderzeebootgevaar, mijnen e.d. In 1954 werd het routeren van koopvaardijschepen ingevoerd in de Verenigde Staten, in 1960 in Nederland als enig ander land.
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut