Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

rohypnol - (slaapmiddel dat met drugs het geweten uitschakelt)

Dateringen of neologismen

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

rohypnol slaapmiddel dat met drugs het geweten uitschakelt 1992 [GVD] <Engels

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

knol(len) (afk. van rooie knol), in het slang van drugsgebruikers voor Rohypnol, een soort tranquilizer. Dit geneesmiddel zou volgens deskundigen bij misbruik tot extreem agressief gedrag leiden. → vergeetpil*.

Een hol-ogig meisje, veel te koud gekleed, sist naar een jongen met een rossig baardje en rastamuts aan de overkant van de straat: ‘Heb je knol? Rooie knol?’ (Rohypnol). (NRC Handelsblad, 11/12/87)

Rohypnol, slaapmiddel dat levensgevaarlijk kan zijn wanneer het gecombineerd wordt met alcohol of andere drugs. Verkrijgbaar op doktersvoorschrift en in het illegale circuit. Vooral in de jaren tachtig meermaals in de belangstelling. Er zijn verscheidene slangbenamingen: knol(len)*; rooie knol; ropies*; vergeetpil*.

Coke en heroïne werden vermengd tot een zogenaamde speedball en rohypnol moest weer de onvermijdelijke terugslag opvangen. (Sietske Altink: Handel in hartstocht. Het prostitutiebedrijf in Nederland, 1995)
Chronisch verslaafden zijn volgens hem vooral bang om af te kicken. ‘Als je van je 14e tot je 35e gebruikt, dan is je verslaving een soort identiteit. Die mensen kunnen niet omgaan met emoties zonder daarvoor middelen te gebruiken. Op angst reageren ze met meer rohypnol, op onrust en gejaagdheid met meer heroïne, op moeheid en verdriet met cocaïne.’ (NRC Handelsblad, 14/02/97)
De Fransman kreeg er van Dutroux een met rohypnol bewerkte boterham voorgeschoteld en at deze op... (De Morgen, 24/05/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut